Βουλευτικές   |   Αρχιεπισκοπικές
    
  Αναζήτηση
 
    Εξειδικευμένη Έρευνα
  Τι πρέπει να ξέρει ο κάθε ψηφοφόρος
Για να μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει εκλογικό βιβλιάριο, πρέπει να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο που μπορεί να εξασφαλίσει από τα επαρχιακά γραφεία. Το έντυπο αυτό μαζί με δύο πιστοποιημένες φωτογραφίες από τον κοινοτάρχη να παρουσιαστούν στα επαρχικά γραφεία. Το εκλογικό βιβλιάριο θα το παραλάβει από τον κοινοτάρχη (εκδίδονται σχετικές ανακοινώσεις).

Οι πολίτες της ΕΕ ψηφίζουν μόνο στις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές.

Για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει, πρέπει απαραίτητα να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Για να μπορεί να πάρει ψηφοδέλτιο κάποιος και να ψηφίσει πρέπει να φέρει μαζί του και να παρουσιάσει στο εκλογικό κέντρο το εκλογικό του βιβλιάριο.

Οι εκλογές διεξάγονται σε προκαθορισμένα εκλογικά κέντρα (συνήθως σχολικά κτίρια) και σε προκαθορισμένες ώρες. Αν κατά την ώρα λήξης της εκλογής ακόμη προσέρχονται ψηφοφόροι τότε ο προεδρεύων του εκλογικού κέντρου μπορεί να δώσει παράταση.

Αν πάνω στο ψηφοδέλτιο γράψουμε ή σχεδιάσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός ένα από τα σημεία +-Χ-√ μέσα στο πλαίσιο κάτω από το συνδιασμό του κόμματος ή ανεξάρτητου υποψηφίου ή στο πλαίσιο δεξιά από το όνομα κάθε υποψηφίου τότε ο ψήφος μας είναι άκυρος.

Ένα από τα πιο πάνω σημεία (αυτό που προτιμούμε) θα το τοποθετήσουμε στο πλαίσιο κάτω από το κόμμα που θέλουμε να ψηφίσουμε και στο πλαίσιο δίπλα του κάθε υποψηφίου ως σταυρό προτίμησης.

Τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα όπως και τα σκισμένα.

Αν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε χρώμα στιλό εκτός μαύρου ή μπλέ, το ψηφοδέλτιό μας είναι άκυρο, πάντοτε υπάρχουν στιλό πίσω από τον παραβά.

Ψηφοδέλτια που φέρουν πέραν του ενός σταυρού κάτω από τις στήλες των κομμάτων είναι άκυρα.

Ψηφοδέλτια που φέρουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης  από όσους προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια, το ψηφοδέλτιο είναι μεν έγκυρο αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί.

Ο ηγέτης του κάθε κόμματος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, γιατί οι σταυροί στο κόμμα λογίζονται και ως σταυροί προτίμησης του αρχηγού.

Οι σταυροί προτίμησης κατά εκλογική περιφέρεια είναι: Λευκωσία 6, Λεμεσός 3, Αμμόχωστος 3, Λάρνακα 2, Πάφος 1 και Κερύνεια 1.Τον αριθμό των σταυρών προτίμησης τον βρίσκουμε, διαιρώντας τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας δια τέσσερα και σε περίπτωση υπολοίπου προστίθεται ακόμα ένας.

Σταυρούς προτίμησης μπορούμε να βάλουμε από 0 μέχρι τον αριθμό που προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και ατομική.

Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια ή έχει απορία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τον προεδρεύοντα του εκλογικού κέντρου.

Αν κατά την ψηφοφορία ο εκλογέας ακυρώσει κατά λάθος το ψηφοδέλτιο, το σκίσει ή κάνει λάθος στους σταυρούς, μπορεί να ζητήσει να του δώσουν νέο ψηφοδέλτιο.

Αν κατά τη ψηφοφορία προκείψει κάποιο πρόβλημα τον τελευταίο λόγο έχει ο προεδρεύων, αν δε κάποιος δεν ικανοποιηθεί και έχει παράπονο, δικαιούται να κάνει ένσταση στον Έφορο εκλογής.

Με ανακοίνωση της η Υπηρεσία Εκλογών στις 21/1/06 υπενθυμίζει ότι η τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο είναι η 2η Απριλίου 2006.

Δικαιώμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν όσοι θα συμπληρώσουν το18ο έτος της ηλικίας τους πριν ή κατά την 21η Μαϊου 2006. ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Έντυπα αιτήσεων μπορούν να εξασφαλίσουν οι ενδιαφερόμενοι από τη ιστοσελίδα τπθ Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy).














Copyright © 2006 SpiderNet Services Public Ltd. Powered By SpiderCMS v1.6. Design By Webworx.