Βουλευτικές   |   Αρχιεπισκοπικές
    
  Αναζήτηση
 
    Εξειδικευμένη Έρευνα
  Κόμματα
    
Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα

Το ΑΔΗΚ είχε το ιδρυτικό του συνέδριο στις 28 Μαρτίου 1999. Στην ιδρυτική διακήρυξη, τονίστηκε η βαθιά πίστη και προσήλωση του κινήματος στις αρχές και τα ιδανικά της Δημοκρατίας και έθεσε ως στόχο του, την υπεύθυνη παρέμβαση στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα στον τόπο. Πρώτος πρόεδρος εκλέγεται ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης.
www.adik.org.cy
    


    
Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού

Στις 15 Αυγούστου 1926 στη Λεμεσό, είκοσι περίπου αντιπρόσωποι από την εργατική τάξη ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου ΚΚΚ, το πρώτο πολιτικό κόμμα στον τόπο, με βασικό στόχο τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.Μετά την εξέγερση ενάντια στις Αγγλικές αρχές, τα γνωστά Οκτωβριανά το 1931, οι Άγγλοι μεταξύ άλλων, έθεσαν εκτός νόμου το ΚΚΚ και εξόρισαν τους ηγέτες του Χαράλαμπο Βατυλιώτη (Βατή) και Κώστα Χριστοδουλίδη (Σκελέα).Στις 14 Απριλίου 1941 πρώην στελέχη του ΚΚΚ και άλλοι, που ασπάζονταν τις αρχές του, ίδρυσαν το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού ΑΚΕΛ.Το ΑΚΕΛ με την ίδρυσή του δηλώνει προσήλωση στην υπόθεση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων και ότι θα καθοδηγείται στη δράση του από τη Μαρξιστική-Λενινιστική κοσμοθεωρία.Γενικοί Γραμματείς: Ο Πλουτής Σέρβας, Φιφής Ιωάννου, Εζεκίας Παπαιωάννου και Δημήτρης Χριστόφιας.
www.akel.org.cy
    


    
Δημοκρατικό Κόμμα

Το ΔΗΚΟ ιδρύθηκε στις 12 Μαϊου1976 από τον μ. Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2000, οπότε τον διαδέχθηκε ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλλος.Στην ιδρυτική διακήρυξή του το ΔΗΚΟ πρότεινε στον Κυπριακό λαό την πολιτική φιλοσοφία του κοινωνικού κέντρου που εκφράζεται στον Ευρωπαϊκό χώρο από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
www.diko.org.cy
    


    
Δημοκρατικός Συναγερμός

Ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε στις 4 Ιουλίου το 1976 από στελέχη και οπαδούς του Ενιαίου και του ΔΕΚ.Στην ιδρυτική διακήρυξή του, δήλωσε πίστη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και στο Δημοκρατικό Πολίτευμα, στην Ελευθερία, την Ισοτιμία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και στην Κυβέρνηση του λαού από το λαό και για το λαό. Πρώτος πρόεδρος εκλέγεται ο κ. Γλαύκος Κληρίδης, τον οποίο διαδέχθηκε ο κ. Γιαννάκης Μάτσης.Τώρα πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης.
www.disy.org.cy
    


    
Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών

Το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ιδρύθηκε τον Μάιο του 1970. Το κίνημα με την ίδρυσή του διακήρυξε ότι θα αγωνιστεί για τις Πανανθρώπινες αξίες , την Ειρήνη, την Ελευθερία την Ισότητα, την Οικονομική Δικαιοσύνη, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Πρόοδο και την Ευημερία του κυπριακού λαού.Πρώτος πρόεδρος του κινήματος εξελέγη ο κ. Βάσος Λυσαρίδης και τον διαδέχθηκε ο κ. Γιαννάκης Ομήρου.
www.edek.org.cy
    


    
Ενωμένοι Δημοκράτες

Οι ΕΔΗ προήλθαν από τη συνένωση της Κίνησης Ελεύθερων Δημοκρατών και του ΑΔΗΣΟΚ την 1η Δεκεμβρίου 1996.Στην ιδρυτική διακήρυξή τους δηλώνουν ότι θα γίνουν φορείς νέων πολιτικών ιδεών και αξιών και θα συμβάλουν στην ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, με την προβολή σύγχρονων προτάσεων και την υιοθέτηση νέας μορφής δράσης και μεθοδολογίας.Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο κ. Γιώργος Βασιλείου τον οποίο διεδέχθη ο κ. Μιχάλης Παπαπέτρου στις 16 Οκτωβρίου 2005.
www.edi.org.cy
    


    
Ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Η Ερωπαϊκή Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου 2004 από Ιδρυτική Διάσκεψη και επικυρώθηκε από Ιδρυτικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2004. Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία διαδέχθηκε τον Συνασπισμό για την Ευρώπη που ιδρύθηκε μετά το δημοφήφισμα και διεκδίκησε τις πρώτες Ευρωεκλογές , επετυχάνοντας την εκλογή του κυρίου Γιαννάκη Μάτση. Βασική πρόταση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, είναι η επιδίωξη λύσης στο κυπριακό με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αρχές. Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία θέλει μια ανοικτή ελεύθερη αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ένα σύγχρονο κράτος, που θα στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη.
www.eurodemocracy.org
    


    
Ευρωπαϊκό Κόμμα

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ιδρύθηκε στις 3 Ιουλίου 2005. Είναι ένα πολιτικό κίνημα του κεντρώου χώρου το οποίο υποστηρίζει σαν μοναδική επιλογή βιώσιμης λύσης του Κυπριακού τη ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ που θα έχει ως εγγύηση τον δημοκρατικό της χαρακτήρα και τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να ζουν μαζί υπό καθεστώς πλήρους ισονομίας.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ διακήρυξε ότι θα είναι κίνημα ανοικτής άμεσης δημοκρατίας, κίνημα υπέρβασης, αλλαγής, ανανέωσης, διαβούλευσης, διαλόγου, συναίνεσης και μεταρρύθμισης. Με όραμα, η Κύπρος να μετατραπεί σε υπόδειγμα Ελεύθερης Δημοκρατίας και να καταστεί μια σύγχρονη ανεπτυγμένη χώρα μέσα στην Ευρώπη και στον ευρύτερο Ευρωμεσογειακό χώρο.

Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο κ. Δημήτρης Συλλούρης
www.europaikokomma.org

    


    
Ελεύθεροι Πολίτες

Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των Ελεύθερων Πολιτών πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2004, όπου διακήρυξαν ότι θέλουν τον πολίτη να εμπλέκεται ενεργά στη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του και ότι θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν για τον Κύπριο πολίτη ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος του, καλούν σε συστράτευση ενάντια σ’αυτούς που επιβουλεύονται τα δικαιώματα και δίκαια του Κυπριακού λαού.Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Τίμης Ευθυμίου.
www.eleftheroipolites.org
    


    
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Τον Ιανουάριο του 1966 ιδρύεται πολιτικό κόμμα με την επωνυμία Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το κόμμα των Πρασίνων στην Κύπρο.Σκοπός του κινήματος είναι η ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη στον αγώνα για τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των οικολογικών συνθηκών στον τόπο και τη συνένωση όλων των Κυπρίων που αντιλαμβάνονται τη σημασία της διατήρησης ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος και της προστασίας του περιβάλλοντος.Γενικός Γραμματέας ο κ. Γιώργος Περδίκης.
http://www.cyprus-green-party.org
    Copyright © 2006 SpiderNet Services Public Ltd. Powered By SpiderCMS v1.6. Design By Webworx.