Βουλευτικές   |   Αρχιεπισκοπικές
    
  Αναζήτηση
 
    Εξειδικευμένη Έρευνα

Κυριακού Μαρία , ΔΗΣΥ

Η Μαρία Κυριακού γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Σεπτεμβρίου 1950 και είναι η πρωτότοκη κόρη του εθνικού μας ποιητή και δημοσιογράφου Ανδρέα Γάβρη από τη Λευκωσία και της Ελληνίδας σοπράνο Ασπασίας Σάππα. Είναι παντρεμένη με τον ‘Αθω Κυριακού, πολιτικό μηχανικό και έχει ένα γυιό.

Σπούδασε στο Λονδίνο Νομικά και κατέχει τον τίτλο του Barrister-at-Law. Είναι μέλος του Middle Temple Λονδίνου. Ειδικεύεται στο Εμπορικό και Φορολογικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Το 1972 διορίζεται νομικός σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες Τράπεζες της Κύπρου.

Το 1982 παίρνει τη θέση του Βοηθού Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και τον Απρίλιο 1989 διορίζεται Εφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης.

Είναι η πρώτη γυναίκα Διευθύντρια στη Δημόσια Υπηρεσία.
Διεδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο για την Προστασία της Πνευματικής Εργασίας και την εναρμόνιση του Εταιρικού Δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαικής Ενωσης και λαμβάνει ενεργό μέρος στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ενωση σε θέματα της ειδικότητάς της.

Είναι Πρόεδρος της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Πέτυχε την πλήρη ένταξη του πρώτου Κυβερνητικού Γραφείου στο ανάλογο Ευρωπαικό Γραφείο πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και από την 1/4/1998 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαικού Γραφείου για την προστασία της Ευρεσιτεχνίας που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το 1991 προτάθηκε από την Loyd´s List (τη διεθνή εφημερίδα για τη Ναυτιλία) να αναγνωρισθεί η προσφορά της στη Διεθνή Ναυτιλία ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες στον ανδροκρατούμενο κόσμο της διεθνούς ναυτιλίας. "In Cyprus, another lawyer, Maria Kyriacou, unique to my knowledge as female Registrar of Companies" γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος John Spruyt στην εισήγησή του «Recognition for ladies".

Διδάσκει Εμπορικό δίκαιο στο International Management Institute του Κέντρου Παραγωγικότητας σαν επισκέπτης καθηγητής.

Το 1994 βραβεύτηκε από το Γλωσσικό ΄Ομιλο Κύπρου για τη συμβολή της στην προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας.

Ασχολείται με τη μελέτη αρχαίων ελληνικών κειμένων, την ιστορική έρευνα και την αρχαιολογία.

Το 1998 συνέβαλε στην οργάνωση διεθνούς συνεδρίου αρχαiολογίας στην Κύπρο με θέμα την Αφροδίτη και παρουσίασε τη μελέτη της «Η Θρησκεία και τα σύμβολα της Αφροδίτης». Ξένα πανεπιστήμια την έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο των διεθνών ειδικών σε θέμα Κυπριακής Αρχαιολογίας.

Ενδιαφέρεται και λαμβάνει ενεργό μέρος στην προστασία του Περιβάλλοντος και συνέβαλε με τον πατέρα της στη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Ακροπόλεως, ένα μοναδικό χώρο πρασίνου που απολαμβάνουν σήμερα παιδιά, νεόι παππούδες και γιαγιάδες.

Διεδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο για την προστασία του Χαλλουμιού διεθνώς, και έχει προβεί σε εκτεταμένες μελέτες για να αποδείξει την προέλευση του Χαλλουμιού σαν καθαρά Κυπριακό Προιόν και πέτυχε τη διεθνή αναγνώρισή του. Κατά τη διάρκεια μαραθώνιας δικαστικής μάχης μεταξύ 1990-2000.

Εχει πρωτοστατίσει ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την προστασία και διατήρηση των παραδόσεων μας και των παραδοσιακών μας προιόντων.

Επίσης αγαπά τις υποβρύχιες καταδύσεις και την αεροβική άσκηση.

Συγγραφικό Εργο: Εγραψε δεκάδες άρθρα και μελέτες και εδωσε διαλέξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε θέματα εταιρειών, εμπορικών σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και αφερεγγυότητας.

Εχει επίσης γράψει μελέτες και έδωσε διαλέξεις σε Αρχαιολογικά θέματα, την Προώθηση της συνεργασίας ανδρών και γυναικών, την Προστασία του περιβάλλοντος και την Προστασία των Παραδόσεων μας.


Copyright © 2006 SpiderNet Services Public Ltd. Powered By SpiderCMS v1.6. Design By Webworx.