Βουλευτικές   |   Αρχιεπισκοπικές
    
  Αναζήτηση
 
    Εξειδικευμένη Έρευνα
Εκτύπωση    |    Αποστολή    
Οι εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκηρύσσονται με διάταγμα από τον Υπουργό Εσωτερικών που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει βουλευτική έδρα, πρέπει να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του, να μη έχει καταδικαστεί για ατιμωτικό ή εκλογικό αδίκημα και να έχει σώας τας φρένας.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές  στην Κύπρο έγιναν στις 31 Ιουλίου 1960 μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959 και δεκαπέντε μέρες πριν την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου 1960.

Οι βουλευτικές εκλογές έγιναν χωριστά για τις δυο κοινότητες και βάσει του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξελέγησαν 35 Ελληνοκύπριοι και 15 Τουρκοκύπριοι βουλευτές.

Τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα διεκδίκησαν, το μοναδικό τότε κόμμα ΑΚΕΛ, το Πατριωτικό Μέτωπο, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγωνιστών και Ανεξάρτητοι.

Το Πατριωτικό Μέτωπο με επικεφαλής τον κ. Γλαύκο Κληρίδη εξασφάλισε 30 έδρες και 5 έδρες το ΑΚΕΛ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγωνιστών και οι Ανεξάρτητοι δεν εξασφάλισαν έδρα.

Πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξελέγη ο κ. Γλαύκος Κληρίδης.

Μια βδομάδα αργότερα στις 7 Αυγούστου 1960, έγιναν επίσης χωριστά στις δυο κοινότητες και οι εκλογές για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συνελεύσεων.

Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πρώτες εκλογές άρχισαν και τα πρώτα δειλά δειλά βήματα της πολιτικής και κομματικής ζωής στον τόπο.  Έτσι, εκτός από το ΑΚΕΛ έχουμε την ίδρυση του Ενιαίου Κόμματος, της ΕΔΕΚ, του ΔΕΚ (Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα) και της Προοδευτικής Παράταξης.

Με τα γνωστά τραγικά γεγονότα το Δεκέμβριο του 1963, την Τουρκανταρσία, οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές απεχώρησαν και οι έδρες τους παραμένουν έκτοτε κενές. Λόγω της επικρατούσας τότε κατάστασης οι εκλογές που έπρεπε να γίνουν το 1965 δεν διεξήχθησαν και η θητεία της Βουλής παρατεινόταν με σχετικό νόμο κάθε χρόνο μέχρι το 1970.

Τα πιο πάνω κόμματα, σχηματισμοί και δεκαοκτώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδίκησαν τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουλίου το 1970. Τότε δικαίωμα ψήφου είχαν γύρω στις 265.000 Ελληνοκύπριοι και τις 35 έδρες κέρδισαν: Ενιαίο Κόμμα 15 ,ΑΚΕΛ 9, Προοδευτική Παράταξη 7, ΕΔΕΚ 2 και δυο ανεξάρτητοι, ο Φειδίας Παρασκευαίδης και ο Ηρόδοτος Νικολαϊδης και πάλι εκλέγεται  πρόεδρος της βουλής ο κ. Κληρίδης πρόεδρος του Ενιαίου Κόμματος

Ακολούθησε η μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε ποτέ την Κύπρο η καταστροφή του 1974, με την  Τουρκική εισβολή, φυσικό επακόλουθο ήτο να επηρεάσει το πολιτικό και κομματικό σκηνικό του τόπου. Διαλύθηκαν το Ενιαίο Κόμμα και η Προοδευτική Παράταξη και στη θέση τους ιδρύθηκαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός με πρόεδρο τον κ. Γλαύκο Κληρίδη και η Δημοκρατική Παράταξη με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Κυπριανού.

Οι τρίτες βουλευτικές εκλογές στη Κυπριακή Δημοκρατία και πρώτες μετά τη τραγωδία του 1974 διεξήχθησαν σε πολύ τεταμένο κλίμα, έντονες αντιπαραθέσεις και ακρότητες, στις 5 Σεπτεμβρίου 1976.

Τις τριανταπέντε έδρες κέρδισαν: Δημοκρατική Παράταξη 21 έδρες, ΑΚΕΛ 9 έδρες, ΕΔΕΚ 4 έδρες και ένας ανεξάρτητος ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρ’όλο που πήρε το 26% των ψήφων δεν εξασφάλισε έδρα λόγω του ισχύοντος τότε πλειοψηφικού συστήματος.

Πρόεδρος της βουλής εκλέγεται ο μ. Σπύρος Κυπριανού αρχηγός της Δημοκρατικής Παράταξης.

Με το θάνατο του προέδρου Μακαρίου, ο μ. Σπύρος Κυπριανού  γίνεται ο δεύτερος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  και τον αντικαθιστά στην προεδρία της Βουλής ο κ. Αλέκος Μιχαηλίδης. Την κενωθείσα έδρα του μ. Σπύρου Κυπριανού κατέλαβε ο μ. Γεώργιος Λαδάς μετά από συμπληρωματικές εκλογές που διεκδίκησαν ο μ. Γεώργιος Λαδάς και ο σημερινός Ευρωβουλευτής κ. Γιαννάκης Μάτσης εκ μέρους του ΔΗΣΥ.

Μετά τις εκλογές του 1976 η Δημοκρατική Παράταξη μετονομάζεται σε Δημοκρατικό Κόμμα, διασπάται και με πρωταγωνιστή τον κ. Αλέκο Μιχαηλίδη ιδρύεται η ΝΕΔΗΠΑ, ο κ, Τάσος Παπαδόπουλος ιδρύει την Ένωση Κέντρου και ο κ. Χρυσόστομος Σοφιανός ιδρύει το ΠΑΜΕ.

Οι έντονοι διαξιφισμοί  και αντιπαραθέσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης συνεχίζονται, με  μόνο θετικό αποτέλεσμα την αλλαγή του εκλογικού συστήματος από πλειοψηφικό σε κάποιο είδος ενισχυμένης αναλογικής Νόμος 72 του 1979.

Στις 24 Μαίου 1981 διεξάγονται οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα και τις διεκδικούν, το ΑΚΕΛ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Ένωση Κέντρου, η ΝΕΔΗΠΑ και το ΠΑΜΕ.

Τις 35 έδρες κέρδισαν: ΑΚΕΛ12 έδρες, ΔΗΣΥ 12 έδρες, ΔΗΚΟ 8 έδρες και η ΕΔΕΚ 3 έδρες, Ένωση Κέντρου, ΝΕΔΗΠΑ και ΠΑΜΕ έμειναν εκτός βουλής.

Πρόεδρος της βουλής εξελέγη ο μ. Γεώργιος Λαδάς.

Ακολούθως με την αλλαγή του συντάγματος κατ’επίκληση του δικαίου της ανάγκης, ο αριθμός των βουλευτών αυξήθηκε από 35 Ελληνοκυπρίους και15 Τουρκοκυπρίους σε 56 Ελληνοκυπρίους με 24 Τουρκοκυπρίους και είχαν κατανεμηθεί ως ακολούθως: Λευκωσία 21 έδρες, Λεμεσός 12 έδρες, Αμμόχωστος 11 έδρες, Λάρνακα 5 έδρες, Πάφος 4 έδρες και Κερύνεια 3 έδρες.

 Ακολούθησαν οι εκλογές του 1985, τις οποίες διεκδίκησαν ο ΔΗΣΥ που πήρε 35,5% και εξασφάλισε 19 έδρες, το ΔΗΚΟ 27,6% και 16 έδρες, το ΑΚΕΛ 27,4% και 15 έδρες και η ΕΔΕΚ με 11,07% εξασφάλισε 6 έδρες.

Πρόεδρος της βουλής εξελέγη ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Την πενταετία που ακολούθησε μέχρι τις εκλογές του 1991 είχαμε και πάλι σοβαρές αλλαγές στο κομματικό σκηνικό, ο κ. Ρολάνδης αποχωρεί από το ΔΗΚΟ και ιδρύει το Κόμμα των Φιλελευθέρων και οι τριγμοί από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έφερε και τη διάσπαση στο ΑΚΕΛ με την αποχώρηση ηγετικών στελεχών του κόμματος και την ίδρυση του ΑΔΗΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Παύλο Δίγκλη που τον διεδέχθει ο κ. Μιχάλης Παπαπέτρου. Επίσης είχαμε την ίδρυση του ΠΑΚΟΠ, το κόμμα των προσφύγων με αρχηγό τον κ, Γιαννάκη Ερωτοκρίτου.

Το ΑΚΕΛ έκανε ανοίγματα και έγινε ΑΚΕΛ- Αριστερά -Νέες Δυνάμεις τοποθετώντας υποψηφίους μη κομματικούς και ο ΔΗΣΥ συμφώνησε με τους Φιλελευθέρους για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές 1991.

Έτσι τις εκλογές του 1991 διεκδίκησαν τα πιο κάτω κόμματα και συνασπισμοί και είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΔΗΣΥ-Φιλελεύθεροι 35.8% και 20 έδρες ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 30.6% και 18 έδρες, ΔΗΚΟ 19.5% και 11 έδρες και ΕΔΕΚ 10.9% και 7 έδρες, το ΑΔΗΣΟΚ, ΠΑΚΟΠ και οι ανεξάρτητοι έμειναν εκτός βουλής.

Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο κ. Αλέξης Γαλανός.

Μετά τις προεδρικές εκλογές το 1993 με νικητή τον κ. Γλαύκο Κληρίδη, ο τέως πρόεδρος κ. Γιώργος Βασιλείου ίδρυσε το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών. Αυτή τη πενταετία ιδρύθηκε επίσης το κόμμα των Νέων Οριζόντων με πρόεδρο τον κ. Νίκο Κουτσού και έκαναν πιο έντονη την παρουσία τους οι Οικολόγοι.

Τις έβδομες εκλογές του 1996 διεκδίκησαν οκτώ κόμματα-κινήματα καθώς και ανεξάρτητοι και είχαμε τα πιο κάτω αποτελέσματα: ΔΗΣΥ- Φιλελεύθεροι 34.47% και 20 έδρες, ΑΚΕΛ-Αριστερά –Νέες Δυνάμεις 33% και 19 έδρες, ΔΗΚΟ 16.43% και 10 έδρες, ΕΔΕΚ 8.13% και 5 έδρες, ΚΕΔ 3.69% και 2 έδρες, ΝΕΟ, Κίνημα Οικολόγων και ανεξάρτητοι δεν μπόρεσαν να μπουν στη βουλή. Με συνεργασία ΔΗΣΥ –ΔΗΚΟ εκλέγεται πρόεδρος της βουλής ο μ. Σπύρος Κυπριανού.

Την επόμενη πενταετία ιδρύεται το ΑΔΗΚ με πρόεδρο τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, το ΑΔΗΣΟΚ συγχωνεύεται με το ΚΕΔ και ιδρύουν τους ΕΔΗ, ενώ η ΕΔΕΚ μετονομάζεται σε ΚΙΣΟΣ.

Οι όγδοες βουλευτικές εκλογές έγιναν στις 27 Μαΐου 2001 διεξήχθησαν με το νέο εκλογικό σύστημα νόμος 11(Ι) 1996 και τις διεκδίκησαν οι ακόλουθοι κομματικοί σχηματισμοί με τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 34.71% και 20 έδρες, ΔΗΣΥ 34% και 19 έδρες, ΔΗΚΟ14.84% και 9 έδρες, ΚΙΣΟΣ  6.51% και 4 έδρες ΝΕΟ 3% και 1 έδρα, Ε.ΔΗ 2.59% και 1 έδρα, ΑΔΗΚ 2.16% και 1 έδρα και οι Οικολόγοι με 1.98%  επίσης 1 έδρα..

Μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν  στις 24 Απριλίου το 2004 είχαμε και πάλι ανακατατάξεις, ο ΔΗΣΥ διεσπάσθει με την αποχώρηση- αποπομπή τεσσάρων βουλευτών  και είχαμε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής  Δημοκρατίας, με αρχηγό τον κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε λίγο καιρό διασπάται και ένα μέρος της σε συνεργασία με τους ΝΕΟ και τον ανεξάρτητο τότε βουλευτή κ. Δημήτρη Συλλούρη ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό κόμμα με αρχηγό το κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Τις ερχόμενες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσουν αυτόνομα  οι Ελεύθεροι Πολίτες πρόεδρος των οποίων είναι ο κ. Τίμης Ευθυμίου. H Έπαλξη για την ανασυγκρότηση του Κέντρου με αρχηγό τον κ. Κύπρο Χρυσοστομίδη θα συνεργαστεί στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές με το ΑΚΕΛ.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδέχεται να γίνει ανακατανομή των Βουλευτικών εδρών ανά Εκλογική Περιφέρεια, λόγω των αυξομειώσεων της αναλογίας των εκλογέων ανά Επαρχία.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπούνται και οι θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, εκλέγοντας από ένα εκπρόσωπο.  Παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της Βουλής  χωρίς δικαίωμα ψήφου αλλά μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν τις κοινότητές τους σε οποιοδήποτε όργανο ή κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής

Κατά την πρώτη και πανηγυρική συνεδρία της Βουλής, ενώπιον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισήμων δίνεται ο πιο κάτω όρκος:
 
Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Στις 26/1/2006 η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνη ενέκρινε νομοσχέδιο που παρέχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Τουρκοκύπριους που έχουν την συνήθη διαμονή τους στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας εκλογών τα κριτήρια για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πληρούν γύρω στους 1000 Τουρκοκύπριους.























Copyright © 2006 SpiderNet Services Public Ltd. Powered By SpiderCMS v1.6. Design By Webworx.